Kuchnia

kuchnia kwiatowa

Zupa z kwiatów dyni
w kategorii Kuchnia kwiatowa
Dynie co raz częściej są przez nas kojarzone z jesienią. Z pewnością popularność tego warzywa w ostatnich latach wzrosła na skutek powszechnie obchodzonego Halloween. Jego powodzenie jako atrybutu dekoracyjnego wpłynęło także na częstszą obecność na naszych stołach. O ile potrawy takie jak np. placki czy zupa z miąższu dyni są nam doskonale znane to nie wszyscy wiemy, że warzywa z rodziny dyniowatych posiadają jeszcze jedną jadalną część: kwiaty. Wielokrotnie zapewne podziwialiśmy ciekawie wyglądające, skręcone w swojej formie pąki, jednak przez myśl nam nie przeszło, że możemy je z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia oryginalnego i smacznego dania. Poniżej zamieszczamy przepis na meksykańską zupę z kwiatów dyni. Do jej wykonania potrzebne Ci będą:
• 3-4 szklanki esencjonalnego wywaru warzywnego bądź rosołu z kury;
• oliwa z oliwek;
• 2 drobno posiekane świeże zielone papryczki chili jalapeno albo serrano;
• 2 drobno posiekane ząbki czosnku;
• dość dużych rozmiarów cebula pokrojona w małe kawałki;
• 2 dojrzałe pomidory;
• ok. 250 gr kwiatów dyni (możemy dodać także kwiaty cukinii);
• sok z 2 limonek;
• sól oraz świeżo zmielony pieprz.
Doprowadź do wrzenia wywar na zupę. Na dużej, głębokiej patelni z grubym dnem podgrzej oliwę z oliwek a następnie dodaj do niej papryczki chilli (małą część zostaw na przyozdobienie) oraz czosnek. Mieszając praż przez ok. 1-2 min. Nie przestając dorzuć cebulę i smaż aż do osiągnięcia przez nią blado złotego koloru.
Aby uzyskać miąższ z pomidorów przekrój każdy z nich na pół, zetrzyj na tarce na grubych oczkach miękką stroną i dorzuć do patelni. Następnie kwiaty dyni oraz cukinii oddziel od łodyg i grubo posiekaj. Kilka z nich pozostaw do późniejszej dekoracji. Gdy pomidory będą już lekko wrzące dodaj je do reszty. Gotuj przez ok. 2-3 min aż do całkowitego zwiędnięcia. Następnie zalej przygotowanym bulionem, dopraw solą , pieprzem i trzymaj na ogniu ok. 5 min.
W osobnym rondelku podgrzej trochę oliwy i podsmaż pozostawione wcześniej kwiaty (aż do osiągnięcia przez nie brązowego koloru) oraz pokrojoną papryczkę. Całość przypraw.
Zmiksuj zupę na gładką konsystencję i dodaj sok z limonki, który pozwoli na złamanie smaku. Tak przygotowaną zupę ozdób osobno podsmażonymi kwiatami oraz papryczką. Gotowe. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation