Kuchnia

kuchnia kwiatowa

Marmolada z dzikiej róży

Przepis na marmoladę dostałam od swojej kochanej ciotki. Gdy dowiedziała się, że piszę kulinarnego bloga, pobiegła do swojej spiżarni i przyniosła zaczarowany słoik ;) Baaaaaa.... ciotka tak się przejęła zdjęciami, że natychmiast pojechałyśmy w odległy zakątek, gdzie rośnie róża. Nie powiem.... byłam po nocnym imprezowaniu i poranna wycieczka na rowerze z aparatem na szyi, była nie lada gratką. Złapałam oddech i pognałam przez nieznane okolice Aleksandrowa Łódzkiego.


składniki:

2 kg dzikiej róży

1 kg cukru

1 gruszka

1,5 szklanki wody



Owoce dzikiej róży obrać z szypułek, przekroić na połówki, wydrążyć ziarna, umyć. Musimy pamiętać, żeby nie pozostały ziarenka. Do gara wlać wodę, wrzucić pokrojoną gruszkę. Chwilkę podgotować, wrzucić owoce róży. Zasypać cukrem i gotować. Co jakiś czas mieszać łyżką, żeby owoce nie przywierały do garnka. Gotową miazgę przełożyć do słoików. Pozakręcać i pasteryzować przez 20 minut.

Marmolada jest wspaniałym dodatkiem do pączków i sosów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation