Kuchnia

kuchnia kwiatowa

Jak smakują kwiaty w potrawach: Dzięgiel - używa się głównie łodyg, które się kandyzuje, w smaku jak seler

Anyż - wiadomo cierpki lub słodki w zależności od rodzaju

Jabłuszka rajskie - pięknie wyglądają i smakują
kwiat ogórecznika - ożywczy, lekki smak

Biedrzeniec - lekki smak, podobny do świeżego ogórka

Goździk - w smaku lekko pieprzny i ostry

Rumianek - kto nie pił herbaty z rumianku?

Kwitnący czosnek - pięknie wygląda lecz nie polecam do jedzenia z tortem można zdjąć przy krojeniu

Chryzantemy - mogą być bez smaku lub leciutko gorzkie

Mniszek - smak winny

Lilie - na niektórych mogą działać przeczyszczająco, ale ich smak jest słodki i są chrupkie z lekkim posmakiem kasztanów

Koper włoski - smak lukrecji

Fuksja - lekko kwaśna

Gardenia - lekki słodki smak

Mieczyk - smak sałaty delikatny

Hibiscus - jak herbata :)

Malwa - bez smaku

Niecierpek - słodki smak

Jaśmin - delikatny słodki aromat

Lawenda - bardzo delikatna troche ziołowa

Bez - słodki i delikatny pięknie wygląda na torcie

Nasturcja - lekki słodki smak

Kwitnący groszek - delikatny i aromatyczny

Pierwiosnek - bez smaku

Bratek - bez smaku

Róża - delikatna, w zależności od odmiany może być też lekko pieprzna lub bez smaku

Zioła ogrodowe - wszelkiego rodzaju jak bazylia, szałwia, czy rozmaryn wyglądają ładnie jako dodatek zieleni,

Geranium - lekko cytrynowe
Irys - jak nektarynka delikatnie
Te kwiaty są zdecydowanie jadalne i nie trzeba ich zdejmować przed krojeniem tortu czy podaniem gościom. Jednak jeśli, nie wybierzesz kwiatów jadalnych, nie zniechęcaj się. Świeży kwiat każdego rodzaju może być stosowany na torcie. Wystarczy kilka środków ostrożności, jak np. owinięcie spodu główki kwiatu plastikową folią, żeby roślinka nie dotykała masy ciasta. Można przed pokrojeniem usunąć żywe kwiaty, a do każdego ukrojonego kawałka dodać po jednym kwiatku zrobionym z masy cukrowej (wystarczy poprosić cukiernika o dodatkowe kwiaty luzem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation