Kuchnia

kuchnia kwiatowa

Syrop z Akacji (Robinia) - Garnek.pl

Działanie :przede wszystkim moczopędne, rozkurczowe na mięśnie gładkie układu moczowego i pokarmowego,migrena, uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne, przeciwagregacyjne, rozszerzające naczynia, poprawiające krążenie krwi. Wzmagające wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, chlorku sodu i kwasu moczowego.
Wskazania: skąpomocz, stany zapalne układu moczowego, kamica moczowa, dna moczanowa, reumatyzm, choroby skóry na tle wadliwej przemiany materii i zatruć ksenobiotykami; choroba wieńcowa, kruchość i przepuszczalność naczyń krwionośnych,osłabienie kobiet po porodzie, nadciśnienie.
Syrop robimy podobnie jak z mniszka lek.Kwiaty zrywamy wieczorem w parne dni,gdy mocno nektaruje (silny zapach )Po przebraniu kwiaty wsypujemy
do garnka i ugniatamy tak by było ich 3/4 pojemności.Wlewamy wodę do pełnego stanu i gotujemy około 15min.Odstawiamy na parę godzin.
Wyciskamy przez pieluchę i dodając tyle cukru ile litrów płynu i gotować powoli do odparowania mieszając aż uzyskamy konsystencję syropu.
Gorący wlewamy do słoików na suchą pasteryzację(odwracamy do góry dnem).
Kwiaty można również suszyć aby nie na słonku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation