Święta i uroczystości

Święta, święta......

kładniki na kruche ciasto:

350 g masła
120 g cukru pudru
120 g obranych i drobniutko posiekanych (nie mielonych!) migdałów
skórka otarta z 1 cytryny
370 g mąki pszennej
4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka
1 surowe żółtko
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 4 jajka zagotować, wyjąć z nich żółtka i przetrzeć przez sitko.

Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i zmiksować dokładnie, do połączenia. Zagniecione ciasto przełożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć na wymiar blachy. Z pozostałego ciasta wykonać wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich na kruchym spodzie ukośną kratkę. Ponownie schłodzić w lodówce - ciasto powinno być twarde przed pieczeniem. Przed samym pieczeniem można posmarować dodatkowym rozmąconym jajkiem (ja to pominęłam).

Piec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem, pierwsze kilka minut w temperaturze 190ºC) przez około 20 minut lub do złotego, wypieczonego koloru. Wyjąć, wystudzić.

Ponadto:

dobrze odsączone konfitury: wiśnie, czereśnie, truskawki, jeżyny, płatki róży (dowolnie)
W zagłębienia w mazurku wyłożyć konfiturę odsączoną z soku.

Lukier cytrynowy:

100 g cukru pudru
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować dodatkiem soku z cytryny lub cukru. Polukrować mazurek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation