Święta i uroczystości

Święta, święta......

niemiecki makowiec z twarogiem
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
190 g mąki
80 g cukru
90 g masła
szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
450 ml mleka
100 g maku
150 g twarogu
90 g kaszy manny
1 jajko
90 g cukru
60 g masła
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do niedużego garnka wlej zimne mleko, a następnie dodaj cukier, masło oraz mak. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, a potem gotuj na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając masę.
Po wrzeniu stopniowo dodawaj do gorącej masy kaszę manną, ciągle mieszając zawartość garnka. Potem zdejmij garnek z ognia i odłóż na ok. 20 minut.
W misce wymieszaj twaróg z jajkiem, dodaj szczyptę soli. Zmiksuj blenderem na gładką, jednolitą masę.
Następnie dodaj do masy twarogowej mak. Ponownie zmiksuj masę blenderem, aż będzie jednolita.
Połącz ze sobą mąkę, masło, cukier i szczyptę soli tak, aby uzyskać masę na ciasto. Wymieszaj za pomocą dłoni lub blendera.
Przygotuj formę do pieczenia (najlepiej taką o średnicy ok. 18 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na papierze rozprowadź mniej więcej połowę przygotowanej wcześniej masy kruchego ciasta, delikatnie ugniatając ją dłońmi.
Następnie na jej powierzchni rozprowadź masę twarogowo-makową. Drugą połową kruchego ciasta posyp nadzienie wylane do formy. Staraj się rozsypać ciasto równomiernie po powierzchni formy.

Tak przygotowane ciasto wsadź do piekarnika i piecz przez ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Na wierzchu ciasto powinno się dobrze zarumienić.
Po upływie czasu nie wyjmuj ciasta z formy, dopóki nie ostygnie. Po całkowitym ostygnięciu ciasta włóż je do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation