Święta i uroczystości

Święta, święta......

Babka kefirowa

Składniki:

300g mąki pszennej
250g kefiru
180g cukru pudru
150ml oleju
4 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

LUKIER
150g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wrzątku
Babka kefirowa

Składniki:

300g mąki pszennej
250g kefiru
180g cukru pudru
150ml oleju
4 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

LUKIER
150g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wrzątku
- do masy dodać ekstrakt z wanilii oraz w kilku turach przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę, wymieszać delikatnie szpatułką
- masę przełożyć do formy, wyrównać
- formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczoną babkę wyjąc z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu, również z formy, ostudzić
- przygotować lukier: do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny oraz wrzątek, grzbietem łyżki utrzeć cukier na gładki lukier
- ostudzoną babkę udekorować z wierzchu lukrem, pozostawić do zastygnięcia
- babkę przechowywać pod przykryciem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation