Kuchnia

słodkości

Damian Wolny: Fondant czekoladowy z musem z owoców leśnych | Oficjalna strona MasterChef Junior

Składniki na fondant:
3 jajka
4 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
90 g masła
kopiata łyżka mąki
szczypta soli

Składniki na mus:
50 g malin
50 g jeżyn
50 g borówek
5 dużych truskawek
2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Okrągłe foremki smarujemy masłem.
Czekoladę topimy z pozostałym masłem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem. Do masy dodajemy przesianą mąkę, sól i mieszamy. Ostudzoną czekoladę wlewamy do masy z jajek, cukru i maki. Mieszamy i wlewamy do posmarowanych masłem kokilek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego piekarnika na 8- 10 minut.
Owoce blendujemy (zostawiając kilka do dekoracji) razem z cukrem. Następnie zagotowujemy i lekko odparowujemy. Studzimy i przecieramy przez sito.
Ciepły fondant wykładamy na talerz, dekorujemy musem i świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation