Kuchnia

Śl. Karpie i inne ryby

Ryba zapiekana z pomidorami

Do tego dania nadaję się właściwie każda ryba morska, ja lubię ją z dorszem. Można zamiast świeżych pomidorów użyć w zalewie ale... okazuje się, że lepiej wybrać te zapakowane do słoika, bo tych w puszce lepiej nie jeść!

RYBA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI
/na 4 porcje/

* 4 filety z dorsza (lub innej ryby)
* 2 cebule
* 1 cytryna
* 4 pomidory rzymskie
* 1/2 szkl pomidorków koktajlowych
* pęczek koperku
* sól, pieprz biały, papryczka chili
* kilka łyżek oliwy z oliwek
* łyżka masła

Cebule obrać a cytrynę wyszorować, jedno i drugie pokroić w plastry. Pomidory rzymskie obrać ze skórki i pokroić a pomidorki koktajlowe przepołowić. Filety rybne opłukać wodą i osuszyćć ręcznikiem kuchennym.
Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę 170st z termoobiegiem (lub 180stC bez).
Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
Na dnie ułożyć warstwę cebuli, na to plastry cytryny.
Położyć płaty ryby, posolić, popieprzyć, dodać pokrojoną chili (lub nie), a na wierzchu rozłożyć gałązki koperku i pomidory. Całość skropić oliwą. Wstawić do upieczenia na ok. 40 minut.
Podawać z ziemniakami gotowanymi w łupinkach , ryżem na sypko lub bagietką.
Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2014/11/noz-szefowej-kuchni-i-ryba-zapiekana-z.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation