Kuchnia

Desery i słodkości

Truskawki zapiekane w kubeczkach z migdałami

Składniki
4 porcje

50 g mąki, najlepiej krupczatki lub mąki ryżowej
50 g schłodzonego masła + do wysmarowania foremek
ekstrakt z wanilii
truskawki (+ ewentualnie maliny i borówki)
cukier waniliowy lub migdałowy
4 łyżki zrumienionych na patelni migdałów
4 łyżeczki likieru (np. amaretto)
cukier puder

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Przesianą mąkę i drobno posiekane masło wraz z ekstraktem z wanilii rozetrzeć palcami i szybko uformować kulkę. Jeśli ciasto nie chce się skleić można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Truskawki pokroić wymieszać z malinami lub borówkami. Foremki wysmarować masłem i wypełnić owocami do 2/3 wysokości. Posypać cukrem waniliowym i migdałami, skropić likierem. Z ciasta wykroić 4 kółka, każdym przykryć owoce w foremce. Wierzch udekorować truskawką i migdałem. Piec przez około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni, a owoce puszczą sok. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation