Kuchnia

Desery i słodkości

RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI:

1 szklanka kaszy jaglanej
2 1/4 szklanki wody
1 szklanka mleka kokosowego
2/3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki oleju kokosowego
5 łyżek ksylitolu lub 2-3 łyżki miodu itp.
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

DODATKOWO:

1 paczka herbatników np. bezglutenowych
wiórki kokosowe do obtoczenia kuleczek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wodę doprowadzamy do wrzenia razem ze szczyptą soli i dodajemy kaszę przepłukaną kilkukrotnie w zimnej wodzie (możemy dodać łyżkę oleju np. rzepakowego), delikatnie mieszamy. Gotujemy około 15 min. pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy kaszę z ognia i zostawiamy na 5 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do wystudzenia.
Do kaszy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę.
Herbatniki dobrze rozdrabniamy. Do pucharków lub szklanek wsypujemy na dno herbatniki. Następnie dodajemy masę jaglaną (1/3 masy zostawiłam do wykonania kuleczek jaglanych). Wkładamy do lodówki. Przed podaniem z pozostałej masy jaglanej schłodzonej formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na masie jaglanej w szklaneczkach. Do środka można również dodać owoce np. maliny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation