Kuchnia

SŁODKA kuchnia

Omlet Na Słodko z Kremem

Przestrzegam, że omlet jest bardzo sycący - jedna część wystarczająco napełnia żołądek :)
OMLET:SKŁADNIKI
1 duże jajko
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
8 tabl. słodzika pokruszonych
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka kakao
szczypta aromatu czekoladowego (klik)
odrobina aromatu pomarańczowego
0,5 płaskiej łyżeczki sody
150g serka homogenizowanego
KREM:SKŁDNIKI
0,5 opakowania budyniu śmietankowego
6 tabl. słodziku
niepełne 200ml mleka
2 łyżki twarożku sernikowego typu emilki
szczypta aromatu śmietankowego (klik)
KREM:PRZYGOTOWANIE
Część mleka odłożyć do rozmieszania budyniu.
Resztę zagotować ze słodzikiem i aromatem.
Do gotującego mleka wlać masę budyniową.
Zagotować mieszając, zdjąć z gazu.
Ostudzić budyń nakrywając go szczelnie folią (polecam wystawić na zewnątrz np. parapet).
Ostudzony budyń utrzeć łyżką z serkiem (szybko zmiksować).
Krem powinien być dość gęsty, ale nie rozlewający.
Odstawić.
OMLET:PRZYGOTOWANIE
Jajko rozdzielić. Odstawić na bok żółtko i białko.
Suche składniki na omlet wymieszać, dodać serek homogenizowany.
Odstawić na 5 minut.
Dodać żółtko.
Wymieszać.
Rozgrzać patelnię przetartą olejem.
Ubić białko ze szczyptą soli.
Wmieszać białko do masy.
Przełożyć całość na patelnię, nakryć pokrywą.
Prażyć maksymalnie 10 minut na średnim, mniejszym gazie.
Obrócić na druga stronę.
Prażyć 5 minut bez pokrywy.
Ostudzić na kratce.
Krem położyć na połowie omletu, nakryć, przeciąć na pół.
*Omlet opada po obróceniu. Gaz należy dostosować, by nie przypalić, najlepiej zacząć od mniejszej temperatury.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation