Design

kuchnia

ciasto z owocami błyskawiczne

Proporcja na dużą blachę ciasta

1 kg owoców u mnie truskawki z mojego ogródka.

2 szklanki mąki

2 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 miękka margaryna 250 g

5 jaj

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Rozpoczynamy od włączenia piekarnika na 180 st. C. Potem do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Miksujemy 5 minut. W tym czasie przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Owoce obieramy np. jabłka czy gruszki lub szypułkujemy, drylujemy itp. Do masy maślanej dodajemy przesiane mąki i jeszcze raz miskujemy do gładkiej masy. Wykładamy ją na blaszkę i rozsmarowujemy - powinna być dość gęsta. Owoce układamy na powierzchni ciasta lekko je dociskając. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny - do suchego patyczka. Ot filozofia cała a do popołudniowej kawy idealne. Polecam serdecznie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation