Design

kuchnia

Apetyt i Smak: Zapiekanka z mięsem mielonym
Dla 2 -3 osób:

ok. 4 garście makaronu penne (rurki). Mogą być również fusilli (świderki)
ok. 350 g mielonego mięsa wieprzowego
przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka ostra mielona, kolendra mielona
2 cebule
25 dag pieczarek
1 czerwona papryka

SOS:

250 ml śmietanki 18%
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
5 dag sera żółtego







Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić.
Mięso mielone usmażyć na patelni, przyprawić. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.
W naczyniu do zapiekania układać warstwami:
ugotowany makaron
mięso mielone
przesmażona cebula
pieczarki
papryka

SOS:
Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte 2 ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zalać sosem zapiekankę, posypać starkowanym żółtym serem.
Piec ok. 15 - 20 min. w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation