Design

kuchnia

Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą | Kwestia Smaku

1 łyżka oliwy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
300 g batata (1/2 dużego)
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 litr bulionu, rosołu, wywaru
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/4 szklanki śmietanki 30%*
przyprawy: po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy, suszonego oregano, kolendry oraz sól i pieprz


Batata i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez praskę. Warzywa włożyć do garnka, wlać oliwę i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 5 minut.
Dodać suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy i mieszając smażyć przez minutę.
Dodać gorący bulion i zagotować. W gotujący się wywar włożyć pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.
Podawać z posiekaną kolendrą lub natką oraz papryczką chili. Można skropić sokiem z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation