Kuchnia

KUCHENNE INSPIRACJE

Lubicie oliwy i oleje aromatyzowane, ale uważacie, że są za drogie? Mam dla Was podpowiedź, jak zrobić je samemu w domu

Do aromatyzowania oliwy/oleju możemy wykorzystać: bazylię, rozmaryn, tymianek, majeranek, kolendrę, trybulę ogrodową, szałwię, estragon, pietruszkę, liść laurowy, oregano, miętę, melisę, koper, szczypiorek, majeranek, a także papryczki chilli.

Świeże zioła najpierw dokładnie myjemy, a następnie delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i zostawiamy aż będą całkowicie suche. Wkładamy jego do butelek lub słoików i zalewamy olejem/oliwą, a następnie szczelnie zamykamy.

Takie „przetwory” odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce (może być to także lodówka). Po upływie wyznaczonego czasu próbujemy oliwę/olej. Jeśli wyczuwamy wyraźny posmak i zapach ziół to oliwa/olej są gotowe. Jeśli nie, możemy dodać jeszcze trochę ziół i odstawić na jeszcze jeden tydzień.

Płyn odcedzamy lub zostawiamy z ziołami. Pamiętajmy jednak, że jeśli zostawimy zioła w oliwie/oleju smak i aromat z czasem będą coraz mocniejsze.

Przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia na osi czasu - Kuchenne triki, które każdy powinien znać
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation