Kuchnia

Przepisy - słodkości

Delikatny jabłecznik


składniki

3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
3/4 kostki masła
4 jajka
proszek do pieczenia (na 0, 5 kg mąki)
1 kg jabłek
cukier puder

sposób przygotowania

Szarlotka przepis w kilku krokach:

Cukier i jajka mieszamy razem.
Dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło, mieszamy.
Wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. 4.Wszystko dokładnie ucieramy.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.
Wrzucamy do masy i razem łączymy.
Ciasto wykładamy na blaszkę o wym. 35 cm x 23 cm natłuszczoną i posypaną bułką tartą.
Wstawiamy ciasto do lekko nagrzanego piekarnika.
Jabłecznik pieczemy w temp. 170 st. - 180 st.
Po upieczeniu posypujemy szarlotkę obficie cukrem pudrem.

Moja rada : Mleko można zastąpić jogurtem naturalnym.

Szarlotka gotowa do jedzenia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation