Kuchnia

Przepisy - słodkości

Ciasto budyniowe na herbatnikach z winogronami i galaretką


Składniki

6 paczek herbatników po 50 gram każda
0,75 litra mleka
3 budynie śmietankowe z cukrem na 1/2 litra mleka każdy
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa (75 gram)
winogrono zielone i czerwone
4 kostki startej czekolady

Przygotowanie

Blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć folią aluminiową, ułożyć herbatniki.Budynie ugotować na mleku. Lekko przestudzić i większą część wyłożyć na herbatniki, następnie znów ułożyć warstwę herbatników.
Wylać resztę budyniu i wstawić do lodówki aż budyń zastygnie, winogrono przekroić na pół, wyjąć pestki i układać na budyniu.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i wystudzić, gdy zacznie gęstnieć polewać delikatnie łyżką na winogrono, aż do wyczerpania. Wstawić na kilka godzin do lodówki aż ciasto zastygnie, przed podaniem posypać startą czekoladą.
Kroić maczając nóż w wrzącej wodzie.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation