Kuchnia

Przepisy - słodkości

Murzynek
Składniki :

2 jajka
4-5 łyżek stołowych dżemu z czarnej porzeczki
1/2 szklanki cukru
1 pełna szklanka mąki
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
po 1 łyżeczce: kakao, cynamonu i sody
garść rodzynek

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej
2 łyżki stołowe mleka

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, (u mnie bez termoobiegu).
Mąkę wymieszać w misce z sodą, kakao oraz cynamonem.
Całe jajka ubić wraz z cukrem za pomocą miksera (około 1 minuty, jedynie do połączenia się składników). Powoli stopniowo dodawać olej przez cały czas miksując. Następnie dodać mleko oraz dżem z czarnej porzeczki i dokładnie wymieszać. Porcjami dodawać mąkę miksując całość za pomocą miksera.
Formę do pieczenia nasmarować masłem, przelać na nią ciasto, wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka będzie suchy.

Moje rady:

Podane proporcje składników do ciasta są odpowiednie dla formy keksowej o wymiarach: 21 x14cm.
Jeśli murzynek chcemy upiec w większej formie powinniśmy użyć podanych niżej ilości składników:

3 jajka
200 – 250 g dżemu z czarnej porzeczki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju roslinnego
3/4 szklanki mleka
2 pełne szklanki mąki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation