Szarlotka - smak dawnych wypieków
1/2 kg mąki (450)
20 dkg masła
15-20 dkg cukru lekko zmielonego (nie puder)
2 łyżeczki cukru waniliowego (lub laska wanilii)
szczypta soli
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 całe jajka i 1 żółtko
1,2-1,5 kg kwaśnych jabłek
3-4 łyżki cukru do jabłek
cynamon (dla tych co lubią)
cukier puder do posypania lub lukier
Etapy przygotowania
Jabłka obrać zetrzeć na grubej tarce w paski, odcisnąć sok, dodać cukier i cynamon - wymieszać (można dodać trochę soku z cytryny aby jabłka tak nie czerniały). Gotowe tarte jabłka odstawić do lodówki.
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło pokroić do mąki, dodać cukier i wszystkie inne składniki sypkie. Dodać jaja i śmietanę. Dużym nożem połączyć składniki (wkroić masło w mąkę). Następnie rękoma zagnieść i wyrobić ciasto.
Składniki etapu: 3-4 łyżki cukru do jabłek, 1/2 kg mąki (450), 15-20 dkg cukru lekko zmielonego (nie puder), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 całe jajka i 1 żółtko, szczypta soli, 1,2-1,5 kg kwaśnych jabłek, 20 dkg masła, 3 łyżki śmietany 18%, cynamon (dla tych co lubią), 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub laska wanilii)
Nasmarować blaszkę tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Część na spód ma być większa. Rozwałkować placek prostokątny na wielkość większą od blaszki. Włożyć nawinięty na wałku placek do blaszki, ciasto ma wystawać od dna ciasta na wysokość ok. 2 cm. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na ciasto starte jabłka na wysokość ok. 2 cm. Rozwałkować drugą połowę ciasta, przenieść na wałku do blaszki i przykryć rozłożone jabłka. Brzegi obu połówek ciasta połączyć. Ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuć widelcem, by podczas pieczenia powietrze mogło uchodzić spod wierzchniego placka. Piec ok. 45 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Po upieczeniu wystudzić - podawać pokrojone w kostkę. Takie ciasto lubię jeść ręką, a nie łyżeczką. Najbardziej smakują mi brzegi ciasta.
Składniki etapu: cukier puder do posypania lub lukier
Można wykonać wariację na temat i z tego ciasta lub jeżeli zostanie nam nieco ciasta wypełnić foremki na babeczki (najlepiej metalowe) wewnątrz wypełnić masą jabłeczną przykryć ciastem połączyć brzegi i upiec. Czas pieczenia 25 minut w nagrzanym piekarniku podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
www.rosii.manifo.com