Kuchnia

Dukan

Zielone placki jaglane

składniki na ok. 20 małych placków
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
garść posiekanej natki pietruszki lub innej zieleniny
1 jajo, wersji wegańskiej zastępujemy mielonym siemieniem lnianym
4 łyżki mąki kukurydzianej (może być też gryczana, owsiana lub pszenna)
1 łyżka oliwy
ok 3/4 filiżanki wody lub mleka
sól do smaku

wszystkie składniki dokładnie mielimy blenderem. ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietan, uzyskujemy ją dolewając odpowiednią ilość płynu. wstawiamy ciasto na ok. 30 minut do lodówki. patelnię smarujemy tłuszczem i z 1 łyżki ciasta robimy płaskie cienkie placuszki. smażymy na wolnym ogniu (tak jak naleśniki) aż zacznie odchodzić brzeg, można pomóc sobie łopatką. na wierzchu ciasto powinno być ścięte, nie wilgotne. odwracamy na drugą stronę i chwilę dosmażamy. następne partie smażymy już bez tłuszczu. pamiętajmy by patelnia nie była zbyt gorąca by placki zbytnio nie zbrązowiały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation