Kuchnia

Przetwory

Składniki:
ok. 12 dużych, mięsistych papryk (dałam czerwoną, zieloną i żółtą)
130 ml octu 10%
150 ml wody
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
8-10 ziarenek pieprzu
6 liści laurowych
300 g musztardy (użyłam dijon)
150 ml oleju
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Papryki przecinamy, usuwamy gniazda nasienne i myjemy. Następnie kroimy w paseczki.
Do garnka wlewamy ocet, wodę i dosypujemy cukier, sól, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Mieszamy i dorzucamy paprykę (nie martwmy się, że zalewy jest tak mało - papryka podczas gotowania puści sok)
Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 min.
Paprykę odcedzamy i studzimy (Zalewę wylewamy)
Musztardę mieszamy z olejem za pomocą trzepaczki.
Wystudzoną paprykę przekładamy do musztardy z olejem i mieszamy.
Masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Nie trzeba pasteryzować !!!
Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Papryka przetrzyma całą zimę.
Idealny dodatek do wszelkich kanapek, jajek, wędlin na zimno itp.
Z tej porcji wyszły mi 4 słoiki po ok. 330ml.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation