Kuchnia

Przetwory

DOMOWA NUTELLA
jedna szklanka mleka,
półtorej łyżki stołowej mąki,
dwie łyżki cukru,
dwie łyżki kakao,
jedna łyżka masła,
sto gram orzechów włoskich lub laskowych.
Cukier, kakao i mąkę należy połączyć w misce. Do produktów sypkich dolej mleka, ciągle mieszając, w celu uniknięcia powstania grudek.
Mieszaninę doprowadzić w garnku do wrzenia, pamiętając o ciągłym mieszaniu składników. Orzechy należy obrać i uprażyć na patelni. Za pomocą blendera, lub młynku do kawy kolejno je zmielić.
Do wcześniejszej mieszaniny dodaj zmielone orzechy oraz masło. Uzyskaną mieszaninę należy gotować na małym ogniu, aż konsystencją będzie przypominać konsystencje śmietany.
Tak przygotowany krem po ostudzeniu przelej do słoiczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation