Kuchnia

przetwory/zaprawy

Rok blogowania. Zacuska. Rumuńskie smaki. - Klaudyna Hebda Blog
Rumuńska Zacuska
(przepis na kilka słoiczków 250 ml)



1,5 kg bakłażanów
1,5 kg różnokolorowej łagodnej papryki
2-3 papryczki chilli
1 kg cebuli
1,5 kg pomidorów
0,5 l oleju
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka liści laurowych
sól, pieprz

Oryginalną zacuskę gotuje się około 5 godzin na gładką pulpę, ja gotowałam tylko 1,5 h, tak coby zostały kawałeczki:)

Kroimy bakłażan na kawałki, pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200C przez około 25 minut. Co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliły.

Na drugiej blasze pieczemy papryczki w skórce – co jakiś czas przekładamy je na drugą stronę aby się zbytnio nie przypaliły. Po ostudzeniu, kroimy na połówki, wyciągamy nasionka a potem kroimy na kawałeczki.

Kiedy warzywa się pieką, kroimy pomidory w kostkę oraz szklimy cebulkę na patelni.
Teraz potrzebujemy dużego garnka albo woka.

Pomidory gotujemy z olejem przez koloło godzinę (na małym ogniu) dopóki sos się nie zredukuje.
Następnie dodajemy cebulę, bakłażana, papryczki, pieprz, liście laurowe i gotujemy przez kolejne dwie godziny na małym ogniu często mieszając. Doprawiamy do smaku solą (nie za dużo).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation