Kuchnia

przetwory/zaprawy

Soczyste kiszone pomidory ze śliwkami. Jak je zrobić? - Noizz
Przepis na kiszone pomidory ze śliwkami

Składniki:

1 kg pomidorów
700 g śliwek
korzeń chrzanu
główka czosnku
1 pęczek koperku
3 liście laurowe
2 l wody
3 łyżki soli niejodowanej
4 łyżki cukru
50 ml octu 9 proc.

Sposób przygotowania kiszonych pomidorów:

Dokładnie umyj pomidory, śliwki i koperek, a następnie je osusz. Czosnek i chrzan obierz. Wysterylizuj słoiki, napełniając je wrzątkiem, po czym osusz je. Na dno słoika wyłóż chrzan, czosnek oraz koper. Ułóż warstwy pomidorów i śliwek, a następnie zalej je wrzącym roztworem wody z solą i cukrem. Po 5-10 min. wylej wodę ze słoików, dodaj liście laurowe i ponownie napełnij je solanką wymieszaną z octem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation