Kuchnia

Przepisy

krem z dyni:
-nieduża dynia (ok. 1,2-1,5 kg)
-3 ziemniaki
-oliwa
-ok. 0,7-1l l wywaru warzywnego
-szczypta suszonego tymianku
-szczypta suszonej bazylii
-szczypta sproszkowanego imbiru
-szczypta sproszkowanej gałki -muszkatołowej
-szczypta soli morskiej

Przygotowanie:
Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i miękki miąższ, kroimy w dość grube plastry.
Układamy dynię skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy ziołami.
Wstawiamy dynię do piekarnika nagrzanego do 190 st., pieczemy godzinę.
W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i podgotowujemy ok. 10 minut.
Podgotowane ziemniaki dodajemy do dyni mniej więcej w połowie czasu pieczenia.
Odstawiamy upieczone warzywa do przestygnięcia, obieramy z dyni skórkę, przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wywarem tak, by przykrył warzywa, gotujemy chwilę.
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.
Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa z dyni jest za gęsta, dodajemy nieco wywaru, blendujemy, zagotowujemy.
Krem podajemy z grzankami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation