Kuchnia

Przepisy

Składniki:
2 duże cukinie
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 ziemniaki
1 pietruszka
0,7 l bulionu warzywnego
Kilka łyżek oliwy
Kilka gałązek mięty
1/2 łyżeczki kurkumy
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinie umyć, pokroić na małe kawałki.
Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebule i czosnek, dodać kurkumę.
W międzyczasie obrać ziemniaki, pietruszkę i pokroić w kostkę.
Do garnka z cebulą i czosnkiem dodać ziemniaki i pietruszkę. Warzywa zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu.
Po 10 minutach dodać cukinię. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Miękkie warzywa zblendować na gładki krem.
Zupę krem z cukinii podawać z kawałkami grzankami, lub prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, udekorowaną listkami świeżej mięty.

zupa krem z cukinii (1)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation