Kuchnia
Bez glutenu
Szarlotka
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki migdałowej
2 łyżki nasion chia
1 jajko
1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
5 średnich jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę)
4 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki miodu
1 łyżka maki kokosowej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki goździków
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
W celu przygotowania ciasta, najpierw wymieszaj ze sobą suche składniki, a potem dodaj do nich mokre. Uformuj z nich zbitą masę, połowę z niej przenieś pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj ciasto. Wówczas powinieneś otrzymać placek, który zmieści się w foremce na szarlotkę o średnicy 23 cm. Z rozwałkowanego ciasta usuń wierzchni arkusz papieru do pieczenia, a następnie przenieś ciasto do foremki, tak aby wypełniło również jej brzegi. Pozostałą połowę ciasta również rozwałkuj, a następnie pokrój je za pomocą noża do pizzy na paski o długości 20 cm. Wstaw ciasto do lodówki.
W międzyczasie zrób nadzienie jabłkowe. Najpierw roztop olej kokosowy w dużym garnku, potem dodaj miód, jabłka oraz przyprawy. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie dodaj do nich mąkę kokosową. Dodaj ekstrakt waniliowy i odstaw jabłkowe nadzienie do wystygnięcia na około 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Jabłka rozłóż na spodzie formy, a następnie przykryj wierzchnia warstwę szalotki wcześniej przygotowanymi paskami, tak żeby powstała charakterystyczna kratka. Piecz szarlotkę przez około 25 minut. Możesz ją serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło.
MA==