Kuchnia
Bez glutenu
Granola
Granola z migdałami, żurawiną i białą czekoladą
3 szklanki płatków owsianych
100 g migdałów
100 g pestek słonecznika
5 łyżek otrąb żytnich
pół tabliczki białej czekolady
suszona żurawina
3 łyżki miodu
Granola z suszonymi morelami, kokosem i gorzką czekoladą
3 szklanki płatków owsianych
100 g wiórek lub płatków kokosowych
5 łyżek otrąb jęczmiennych
suszone morele
pół tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki syropu z agawy
Granola z suszonymi śliwkami i orzechami
3 szklanki płatków owsianych
5 łyżek otrąb gryczanych
100 g orzechów nerkowca
100 g orzechów włoskich
suszone śliwki
3 łyżki syropu klonowego
Granola z suszonymi śliwkami i kakao
3 szklanki płatków owsianych
3 szklanki płatków jaglanych
100 g suszonych śliwek
2 łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego
Granola z orzechami, suszonym bananem i mleczną czekoladą
3 szklanki płatków owsianych
3 szklanki płatków jaglanych
100 g suszonych bananów
3 łyżki miodu
50 g orzechów laskowych
pół tabliczki mlecznej czekolady
Jak zrobić domową granolę?
Płatki owsiane, otręby i nasiona wymieszaj razem w misce. Wybrane orzechy posiekaj drobno i dodaj do pozostałych składników. Dodaj miód, syrop z agawy lub klonowy. Jeśli jest zbyt gęsty (może to dotyczyć przede wszystkim miodu), rozcieńcz go odrobiną ciepłej wody lub herbaty. Wymieszaj z płatkami. Piekarnik rozgrzej do ok. 80*C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na niego płatki owsiane. Piecz przez ok. 30 minut, w tym czasie kilkakrotnie przemieszaj granolę drewnianą łopatką, by się nie przypaliła. Gdy się upiecze i porobią się grudki, odstaw ją do wystygnięcia.
W czasie, gdy granola się piecze, przygotuj suszone owoce - pokrój je drobno. Pokrusz lub poła także czekoladę. Gdy granola ostygnie, wymieszaj ją z czekoladą i owocami. Przechowuj w słoiczku lub pudełku, szczelnie zamkniętym, by nie zwietrzała (i dobrze pilnowanym, by nie została natychmiast zjedzona!).
Wskazówka: Z podobnym mieszanin płatków, otrąb, orzechów i suszonych owoców możesz przygotować także przepyszne batony zbożowe! Do składników możesz dodać wtedy odrobinę masła lub oliwy, połączyć je i piec w dużych plackach, które po upieczeniu pokroisz na prostokąty.
MA==