Kuchnia

słone

Tarta z kurkami, porem i serem feta
Na spód:
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej zwykłej
1 jajko
120g masła
2 łyżki wody
2/3 łyżeczki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka soli

Mąki przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem i solą. Wbijamy jajko, dodajemy masło pokrojone na kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Wylepiamy ciastem formę do tarty (lub zwykłą tortownicę - jak tym razem w moim przypadku), nakłuwamy widelcem, nakładamy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy tartę fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10 minut.

Na farsz:
250g kurek
1 duży por
1 mała cebula
1/3 opakowania sera feta
2 jajka
1/3 szklanki mleka
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki śmietany kwaśnej 9-12%
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka tymianku
1 papryczka chilli
sól morska i świeżo mielony pieprz

Kurki myjemy dokładnie pod zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pora i cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy pora i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Zdejmujemy pora na talerzyk, następnie wrzucamy kurki.. Przyprawiamy, gdy grzyby puszczą wodę - sól, pieprz, tymianek, posiekana papryczka chilli. Smażymy aż woda z kurek całkowicie odparuje.
Na podpieczony spód tarty wykładamy pora, warstwę sera feta a na końcu kurki.. W miseczce mieszamy dwa jajka, śmietanę, mleko i jogurt. Dodajemy starty parmezan, przyprawiamy (ponownie sól, pieprz, tymianek). Mieszamy dokładnie. Zalewamy tartę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation