Kuchnia

słone

Makaron z kurczakiem, brokułem i orzechami włoskimi

Składniki (4 porcje)

200 g makaronu pełnoziarnistego tagiatelle
300 g piersi z kurczaka
1 brokuł
sól, pieprz, papryka słodka w proszku, odrobina chilli i kurkumy
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
180 ml śmietanki 18%
50 g orzechów włoskich

Zagotowujemy wodę na makaron.

Kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem , papryką słodką , chilli i kurkumą. Brokuł kroimy w "paseczki", czosnek drobno siekamy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente, 4 minuty przed końcem gotowania dodajemy brokuł, następnie całość odcedzamy zostawiając pół szklanki wody z gotowania makaronu.

Głęboką patelnięwok mocno rozgrzewamy, wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy kurczaka ok 4 minut. Dodajemy czosnek, podsmażamy chwilkę , całość zalewamy śmietanką i połową szklanki wody z gotowania makaronu i na małym ogniu gotujemy do zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy orzechy oraz makaron z brokułem, mieszamy - danie gotowe! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation