Kuchnia

Quchenne Inspiracje

Zupa szpinakowa – White Plate

Składniki

150 g młodego szpinaku
50 g orzechów nerkowca, namoczonych na noc i odcedzonych
garść świeżych liści kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wywar warzywny:

3 łyżki stołowe oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
100 g selera naciowego
100 g pora
100 g kopru włoskiego
100 g marchewki
100 g pieczarek
100 g cebuli
2 listki laurowe
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1200 ml wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego


Przepis

W dużym garnku rozgrzewamy olej i na średnim ogniu przesmażamy drobno posiekane warzywa z przyprawami przez 10 minut. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy kolejne 30 minut. Wywar przecedzamy (warzywa nie będą nam już potrzebne).

Nerkowce, umyty i osuszony szpinak i kolendrę wkładamy do kielicha blendera, zalewamy wywarem i miksujemy na gładko. Solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation