Kuchnia

Quchenne Inspiracje

Jajko w koszulce – White Plate
Jajko w koszulce (poached egg, oeuf poché)

W czajniku gotuję wodę, którą następnie wlewam do średniej wielkości garnka i solę.
Jajka wbijam pojedyńczo do kubka (1 jajko=1 kubek).
Kiedy woda się gotuje, jednym płynnym ruchem wlewam do niej jajko i czekam 2 minuty. Zmniejszam ogień.
Po 2 minutach sprawdzam stopień ugotowania żółtka – jeśli jest bardzo płynne, pozwalam jajku gotować się jeszcze 1-2 minuty.
Następnie delikatnie wyławiam je łyżką cedzakową, dokładnie odcedzam z wody i przekładam na ciepłą grzankę posmarowaną grubą warstwą masła.
Posypuję solą, pieprzem i słodką (albo wędzoną papryką).
Czasem podaję z ziołami albo zieloną sałatą.
Podobnie postępuję z pozostałymi jajkami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation