Kuchnia

Quchenne Inspiracje

Makaron z marynowaną piersią kaczki i pak choi – White Plate
Makaron z marynowaną piersią kaczki, pak choi i miętą
/2 małe porcje/

1 pierś z kaczki (waga ok. 300 g)
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mirinu (albo soku z limonki)
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
1 cm kawałek świeżego imbiru starty na drobnej tarce
Składniki marynaty wymieszać w misce, w której będziemy marynować pierś kaczki. Należy spróbować i sprawdzić, czy smak nam odpowiada: może się okazać, że chcemy dodać więcej/mniej miody, sosu sojowego czy limonki. Pierś będzie smakowała później tak, jak marynata.
Umytą i osuszoną pierś kaczki lekko ponacinać, przełożyć do marynaty i marynować minimum kilka godzin (najlepiej całą noc).
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i obsmażyć kaczkę z obu stron przez kilka minut (2-3).
Przełożyć z powrotem do marynaty.
Piekarnik nagrzać do 160 st C i piec ok. 30 minut, w trakcie pieczenia polewając kaczkę marynatą. /1 kg kaczki piecze się zwykle ok. 1 godziny/.
Dodatkowo:
główka pak choi lub 2 łyżki zielonego groszku
3-4 łyżki różyczek surowego kalafiora
świeże listki mięty
Upieczone piersi kaczki pokroić w poprzek w plastry.
Marynatę przelać na głęboką patelnię, w tym czasie ugotować makaron (najlepszy byłby soba), ale może być dowolny.
Marynatę podgrzać, dodać kalafior, po 1-2 miniutach posiekany pak choi, następnie plastry kaczki i makaron. Po ok. 30-60 sekundach energicznego mieszania, zdjąć z ognia, dodać listki mięty, przełożyć do miseczek i podawać.
Opcjonalnie: posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation