Kuchnia

Quchenne Inspiracje

Hummus z dynią | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI

1 puszka 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 400 g UGOTOWANEJ CIECIERZYCY
1 szklanka PUREE Z PIECZONEJ DYNI
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka masła orzechowego lub TAHINI
1/2 ząbka czosnku
przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki płatków chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz
do dekoracji np. pestki dyni, curry, płatki chili, oliwa
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Przygotować ciecierzycę, zachować kilka łyżek zalewy z puszki lub wodę z gotowania. Przygotować PUREE Z PIECZONEJ DYNI, ostudzić. Puree z dyni odcisnąć w gazie aby było jak najbardziej gęste.
Ciecierzycę włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę i zacząć miksować. Można dodać 1 - 2 łyżki zalewy z ciecierzycy aby łatwiej się miksowało.
Gdy ciecierzyca będzie już zgrubnie rozdrobniona dodać przygotowane puree z dyni, masło orzechowe lub tahini, obrany czosnek, przyprawy, doprawić solą i pieprzem. Miksować na gładką konsystencję.
Przełożyć do miseczki lub do pojemnika i udekorować np. pestkami dyni, przyprawą curry, płatkami chili, na koniec skropić oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation