Kuchnia

nalesniki racuchy

Puszyste naleśniki nadziewane twarożkiem w posypce cynamonowej | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI 7 SZTUK
CIASTO NA PUSZYSTE NALEŚNIKI
2 jajka
125 ml mleka
100 g mąki pszennej
szczypta soli
125 ml wody gazowanej
2 łyżki masła lub oleju

NADZIENIE SEROWE
300 g twarogu śmietankowego
2 łyżki cukru
4 łyżki gęstej śmietany 18%
POSYPKA Z CYNAMONU
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE
CIASTO NA PUSZYSTE NALEŚNIKI
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać rózgą z mlekiem a następnie z mąką i szczyptą soli, tak aby nie było grudek. Wlać wodę gazowaną i wymieszać, następnie delikatnie ale dokładnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Rozgrzać patelnię naleśnikową i delikatnie posmarować ją tłuszczem, wlać porcję ciasta i smażyć na lekko złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

NADZIENIE SEROWE
Ser rozgnieść praską do ziemniaków, dodać cukier i śmietanę, dokładnie wymieszać lub ponownie rozgnieść praską.
Naleśniki smarować nadzieniem zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijać jak krokiety, następnie można dodatkowo krótko podgrzać.
Obtoczyć w mieszance cynamonu i cukru wanilinowego i podawać z dżemem truskawkowym lub jeszcze z osłodzoną do smaku gęstą śmietaną.

PROPOZYCJA PODANIA
Dżem truskawkowy / słodzona gęsta śmietana
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation