Kuchnia

nalesniki racuchy

Pankejki - przepis Magdy Gessler na AMERYKAŃSKIE pankejki - ofeminin

Składniki:

3 szklanki mąki (ja daję z lekką górką)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
1/4 szklanki oleju
3 szklanki maślanki
4 jajka (roztrzepane)

Można dodać ekstrakt waniliowy.

Sposób przygotowania:
Składniki wsypać do miski, dodać jajak i mieszać trzepaczką - niezbyt długo, aż się połączą. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, moga w nim pozostać delikatne grudki. Ciasto na pankejki odstawić, najlepiej, jak wspominałysmy wyżej, na całą noc, ale wystarczy chociażby 15 minut.

Smażyć pankejki na maśle na średnim ogniu. Przewracać, kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki. Naleśniki muszą być złote.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation