Kuchnia

mniam! na słodko

Ciasto makowo czekoladowe – ekspresowe – Przepisy Kuronia – Jan Kuroń

Ciasto makowo czekoladowe – ekspresowe

Na ostatnią chwilę – bo często przygotujemy w Święta wszystko i zapomnimy o maku… a mak przecież ma wróżyć dobrobyt i płodność! Nie każdy ma siłę, potrafi, chce robić makowiec świąteczny, dlatego ta opcja jest idealna, a do tego wyjątkowo smaczna!

Składniki

180 g czekolady gorzkiej
5 jajek + 2 białka
100 g masła
300 g masy makowej
125 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
orzechy włoskie do dekoracji
Krok po kroku

Krok 1
Rozpuść czekoladę i ostudź.

Krok 2
Ucierając masło dodawaj cukier, aż będzie puszyste, a następnie dodawaj żółtka z jajek (białka zostaw sobie w miseczce, aby je następnie ubić).

Krok 3
Wmieszaj masę makową i proszek do pieczenia i mąkę.

Krok 4
Dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.

Krok 5
Piecz w temp. 175 stopni przez około godzinę (polecam test suchego patyczka).

Krok 6
Możesz serwować polane czekoladą i udekorowane orzechami włoskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation