Kuchnia

mniam! na słodko

Tiramisu poziomkowe - przepis ze Smaker.pl

Składniki

masa: 6 żółtek
500 g mascarpone
1/4 szkl cukru
1 kieliszek rumu
odrobina soku z cytryny
kisiel poziomkowy: 1 szkl poziomek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek brązowego cukru
2 łyżki zimnej wody
ponadto: 2 opakowania podłużnych biszkoptów w cukrze
2 szkl kawy espresso
1 kieliszek rumu
5 łyżek brązowego cukru
gorzkie kakao do posypania
5-6 os.
30 min
łatwe
tanie
Przygotowanie

Poziomki zasypujemy cukrem i czekamy, aż puszczą sok, a następnie przekładamy je do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy łyżkę mąki wymieszaną z 2 łyżkami wody i gotujemy do momentu uzyskania gęstego kisielu. W razie potrzeby można dolać wody. Studzimy do temp. pokojowej.
Żółtka razem z cukrem ubijamy. Gdy będą już puszyste, cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mascarpone. Na koniec wlewamy rum i sok cytrynowy. Masa musi być gładka i kremowa, bez wyczuwalnych grudek.
Kawę espresso mieszamy z cukrem i rumem, a następnie moczymy w niej biszkopty. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami połowę biszkoptów, połowę kisielu poziomkowego i połowę kremu. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz.
Tiramisu chowamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.
Deser tiramisu można mrozić.


SMACZNEGO :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation