Kuchnia

Wigilia

Sledz po szwedzku


500g śledzi, u mnie na tacce
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
4 łyżki majonezu
4 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą
pęczek koperku
1 łyżka cukru (można dodać więcej lub mniej)

Jeśli mamy śledzie z wiaderka trzeba je wcześniej wymoczyć w wodzie, kilkukrotnie ją zmieniając.
Śledzie odcedzić, osuszyć i pokroić na kawałki. Posiekać cebulę, skropić octem i posypać cukrem - zgnieść ręką. Wymieszać majonez, musztardę i oliwę. Połączyć z posiekanym koperkiem i cebulą. Sosem polać śledzie i wszystko dokładnie wymieszać.
Można podawać od razu, choć mi bardziej smakują jeśli przegryzą się chociaż 24 godziny w lodówce.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation