Kuchnia

Wigilia

Śledzie po francusku


3 filety solone śledziowe a’la matjas (lub filety śledziowe moczone w oleju)
2 małe ogórki kiszone
1 większa czerwona cebula
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
2 łyżeczki francuskiej musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1/2 łyżeczki cukru lub mniej
1/4 łyżeczki soli
świeżo mielony czarny pieprz
Śledzie po francusku

Przygotowanie Śledzi po francusku:
Śledzie przełożyć do miseczki. Zalać zimną wodą lub mlekiem. Odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny. Jeżeli używamy filetów śledziowych w oleju to należy je tylko odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pokroić (nie trzeba ich zalewać i odstawić na kilka godzin).
Cebulę obrać, pokroić cienko w półplasterki. Przełożyć do miseczki. Posolić. Dodać cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
Ogórki kiszone odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Do drugiej miseczki przełożyć majonez. Dodać jogurt naturalny lub śmietanę, musztardę francuską i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.
Śledzie wyjąć z wody (lub mleka), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki. Dodać cebulę, ogórki kiszone i sos majonezowy. Wymieszać. Miseczkę ze śledziami po francusku przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation