Kuchnia

Wigilia

łazanki z kapustą i grzybami

Kapusta z grzybami:
500 g kiszonej kapusty
2 garści grzybów suszonych
1-2 cebule
2-3 liście laurowe
szczypta kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, oraz czarnego pieprzu (roztarte w moździerzu)
sól do smaku

Dzień wcześniej suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, a następnego dnia siekamy, ja robię to w szatkownicy. Kapustę drobno siekamy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, roztartym w moździerzu kminkiem, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane suszone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą, podlewamy wodą w której moczyliśmy grzyby i podsmażamy ok. 10 minut, studzimy.

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Przygotowanie łazanek:

Mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką kilka minut na obsypaną mąką stolnicy, aż uzyskamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto makaronowe musi uzyskać trochę ciepła z rąk. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kwadraciki tzw. łazanki, zostawiamy aby lekko podeschły. Gdy nie mamy ochoty na ręczne przygotowanie takich makaronowych klusek, można je kupić gotowe. Makaronowe kwadraciki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Mieszamy i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Kluski odcedzamy, jeszcze ciepłe mieszamy z ciepłą kapustą i grzybami. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation