Kuchnia
Wigilia
Krokiety ziemniaczane z grzybami
czas przygotowania: ok. 90 minut
składniki na ok. 30 sztuk:
800 g mączystych ziemniaków
2 żółtka
2 łyżki rozpuszczonego masła
150 g mąki pszennej typ. 550
30-40 g grzybów suszonych
1 czubata łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu grubo mielonego
1/3-1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
do grzybów - 2 szkl wody
do panierowania: 2 jajka
mąka
bułka tarta
do smażenia: olej roślinny
krokieciki, kuleczki ziemniaczane, chrupiace kulki, ziemniaki, grzyby, menu swiateczne
Jak zrobić krokiety z ziemniaków i grzybów?
Grzyby suszone zalałam w garnku gorącą wodą, przykryłam i odstawiłam na 30 minut, a następnie gotowałam ok. pół godziny. Ostudzone bardzo dokładnie osączyłam, odcisnęłam i osuszyłam rozkładając na ręczniku papierowym, a następnie dość drobno pokroiłam. Wywar można zużyć do zupy lub sosu.
Ziemniaki wyszorowałam, zalałam wodą i ugotowałam. Lekko przestudziłam, obrałam ze skórki i przecisnęłam przez praskę. Nie macie praski? To zmielcie ziemniaki przez maszynkę, ale broń Boże nie używajcie blendera, bo ziemniaki bardzo tego nie lubią.
Do przeciśniętych lub zmielonych ziemniaków dodałam pokrojone grzyby, żółtka, roztopione masło i mąkę. Wyrobiłam ręką. Doprawiłam do smaku solą, pierzem, białym lub czarnym, i świeżo startą gałką muszkatołową.
krokieciki ziemniaczane, kuleczki z ziemniakow, kulki panierowane, masa ziemniaczano grzybowa, wigilia
Posmarowanymi olejem rękami nabierałam niewielkie porcje masy ziemniaczano grzybowej i formowałam kuleczki wielkości orzechów włoskich. Kulki panierowałam kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Krokiety ziemniaczane smażyłam partiami, po kilka sztuk, na dość mocno rozgrzanym oleju, w tzw. głębokim oleju czyli żeby mogły w nim swobodnie pływać. Kiedy ładnie się zrumieniły wyjmowałam je łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawałam na gorąco.
krokiety ziemniaczane, kuleczki z ziemniakow, z grzybami, grzyby, kulki, wigilia, menu imprezowe, ziemniaki, dodatek
Uprzedzając pytania - krokiety można zrobić nieco wcześniej tzn. uformować i opanierować, ale smażyć lepiej tuż przed podaniem żeby były chrupiące.
SMACZNA PYZA RADZI: PAMIĘTAJCIE O DOBRYM ODCIŚNIĘCIU UGOTOWANYCH GRZYBÓW I ODPAROWANIU ZIEMNIAKÓW. JEŚLI MASA BĘDZIE MIAŁA W SOBIE ZBYT DUŻO WILGOCI KROKIETY POPĘKAJĄ PODCZAS SMAŻENIA.
MA==