Kuchnia

Wigilia

Sałatka śledziowa w sosie koperkowym
Składniki:

4 filety śledziowe a’la matias
Sos:

125 ml majonezu
25 ml kwaśniej śmietany 18 %
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki posiekanej cebuli czerwonej albo białej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany (niekoniecznie)
3 łyżki posiekanego koperku
pieprz, sól, cukier do smaku
Śledzie w sosie koperkowym

Przygotowanie:
Śledzie pokrój w paski, jeżeli są bardzo słone, przed pokrojeniem wymocz je w wodzie albo mleku przez około 2 godziny.
Sos: Majonez, śmietanę i musztardę przełóż do miseczki, dodaj posiekaną cebulę, czosnek (niekoniecznie) i wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Ponownie wszystko wymieszaj. Sos połącz ze śledziami i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation