Kuchnia

tarty

Tarta makaronowa z serem
Potrzebujemy:
1/2 opakowania makaronu gniazdka wstążka gruba Makarony Babuni
6 pieczarek
1 cebula
200 ml jogurtu greckiego
2 jaja
200 g sera korycińskiego z suszonymi pomidorami
200 g sera typu oscypek
sól, pieprz
3 łyżki oliwy


Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i również podsmażamy.
Makaron gotujemy al dente.
Do odcedzonego i jeszcze gorącego makaronu dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Całość dokładnie mieszamy.
Jogurt mieszamy z jajkami i 2/3 utartego sera (mieszanki dwóch serów). Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dnie formy do tarty rozsmarowujemy 3 łyżki sosu. Na sos wykładamy makaron i ugniatamy go lekko ręką. Całość polewamy sosem. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie ser.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation