Kuchnia

tarty

Tarta na spodzie piernikowym z melonem, serkiem mascarpone i miętą

Potrzebujemy, tarta o średnicy 24cm
250g zmiksowanych pierników lub kruchych ciasteczek,
130g roztopionego masła,
400g zmiksowanego melona,
250g serka mascarpone,
100g cukru lub w/g uznania,
świeża mięta,
sok z cytryny,
ewentualnie galareta do dekoracji,
5 łyżeczek żelatyny.


Zmiksowane pierniczki połączyłam z masłem i wyłożyłam formę, ugniatając w każdym miejscu dokładnie.
Zapiekłam w temp. 180st, przez 10 minut. Odstawiłam spód do wystudzenia.
Serek zmiksowałam z pokrojonym melonem, dodałam cukier i sok z cytryny. Masa oczywiście powinna nam smakować, więc ilość cukru i soku z cytryny, można dopasować do własnych upodobań.
Zagotowałam zmiksowany serek z melonem, odstawiłam i dodałam żelatynę mieszając do jej rozpuszczenia. Kiedy masa przestygła dodałam pokrojoną miętę i zaczekałam, aż zacznie tężeć. Wyłożyłam na spód ciasta i wyrównałam.
Udekorowałam muszelkami zrobionymi z galaretki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation