Kuchnia

tarty

Fit tarta bez pieczenia z musem malinowym i białą czekoladą z kokosa
SKŁADNIKI

na foremkę o średnicy 20 cm
(8 porcji)

Spód:
2 szklanki amarantusa ekspandowanego
¾ szklanki daktyli
1 łyżka oleju kokosowego

Mus malinowy:
350 g malin
3 łyżki nasion chia
2 łyżeczki erytrytolu
Biała czekolada:
200 g bloku kokosowego (100% miąższu z kokosa)
1 laska wanilii
1 łyżeczka erytrytolu

Dodatkowo:
maliny do przybrania
*
PRZYGOTOWANIE

Spód

Daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie lub zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée. Połącz z amarantusem i płynnym olejem kokosowym. Zagnieć i masą wyłóż spód i boki foremki na tartę. Wygładź szpatułką i włóż do lodówki do czasu przygotowania musu.

Mus malinowy

Maliny zmiksuj blenderem na purée. Przelej do rondelka i wsyp nasiona chia oraz erytrytol. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok. 15-20 minut. Odstaw do przestudzenia, a gotowym musem wyłóż spód, wyrównaj.

Biała czekolada

Blok kokosowy podgrzej w rondelku na małym ogniu wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Posłódź erytrytolem i wylej na malinowy mus. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation