Kuchnia

drób

Kurczak tikka masala - przepis Marty


Składniki na marynatę:
2 piersi z kurczaka
250 g jogurtu naturalnego
kawałek imbiru (2,5 cm) posiekanego (lub 1 i 1/2 łyżeczki w proszku)
1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka chili w proszku
sól, pieprz do smaku
Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z pozostałymi przyprawami i do tak powstałej marynaty przełożyć kurczaka. Odstawić do lodówki na min. 30 minut (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 20-25 minut. Opcjonalnie można go również zgrillować lub usmażyć na patelni.

Składniki na sos:
300 g pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę)
100 g kremówki 30 %
2 ząbki czosnku
2 papryczki chili
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
Chili pokroić w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać słodką paprykę oraz kmin, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać pomidory oraz 1/4 szklanki wody. Wymieszać, a następnie dolać kremówkę i przełożyć upieczonego kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować przez około 5 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z chlebkami naan lub ryżem.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation