Kuchnia

drób

SOCZYSTA PIERS Z KURCZAKA.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki świeżo zmielonej chili
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz ziołowy (do smaku)
sól (do smaku)
1/2 łyżki mieszanki suszonych ziół (ja użyłam swojej mieszanki ziół z ogródka, ale mogą być też np. zioła prowansalskie)
Dodatkowo:
1 kula mozzarelli (125 g)
6 plastrów wędzonego boczku
Ziemniaki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta chili
sól (do smaku)

Piekarnik nagrzać do 175 stopni z funkcją grill i termoobiegiem. Składniki marynaty do piersi wymieszać. Zalać piersi i odstawić na około 10 minut. W międzyczasie obrać ziemniaki. Pokroić je na plastry, polać oliwą, posypać solą, gałką i chili. W piersiach naciąć kieszonkę. W środek włożyć pokrojoną mozzarellę, docisnąć i każdą z piersi obwinąć w 3 plastry boczku. Piersi ułożyć na blaszce, dodać ziemniaki i piec około 30-40 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation