Kuchnia

drób

Szybki GULASZ drobiowy z warzywami NA PATELNI

składniki (na ok. 3 porcje) :
– ok. 0,5 kg udek bez skóry lub piersi z kurczaka lub indyka
– duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– łodyga lub dwie selera naciowego
– duża papryka
– kilka pieczarek
– garść lub lepiej dwie fasolki szparagowej
– pół szklanki mrożonego lub świeżego groszku
– łyżka słodkiej papryki w proszku
– półtorej łyżeczki zielonej lub czerwonej czubrycy (mieszanka utłuczonych w moździerzu w lub zmielonych – cząbru, kozieradki, rozmarynu, papryki słodkiej i ostrej, czosnku i pieprzu)
– ok. łyżeczka soli
– pół puszki pomidorów lub dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
– olej do smażenia
– natka pietruszki lub rukola czy roszponka
– ew. mała cukinia (dodajemy ją dopiero 5-6 minut przed końcem duszenia lub krótko grillujemy osobno i dodajemy do gotowego gulaszu)
gulasz drobiowy – przepis

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i suche przyprawy, podsmażone będę bardziej aromatyczne. Przesunąć cebulę na bok i dodać pokrojone w kostkę, osolone mięso. Smażyć do zrumienienia mieszając a następnie dodać pokrojone w kostkę i plasterki warzywa. smażyć wszystko razem mieszając ok. 7 minut. Dodać pokrojony drobno czosnek, smażyć jeszcze pół minuty. Dodać pomidory lub koncentrat. Wymieszać, zalać szklanką wody lub rosołu i przykryć wszystko pokrywką. Zmniejszyć ogień i dusić wszystko jeszcze ok. 20 minut.
Jeśli lubimy zagęszczone sosy, oprószyć całość łyżką mąki i podgrzewać jeszcze minutę, dwie.
Ew. doprawić solą i pieprzem.
Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry, rukolą lub nawet roszponką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation